Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев иска ДАНС да го провери. Пеевски вече сам е лидер на ДПС


Премиерът Димитър Главчев и президентът Румен Радев по време на отбелязването на Деня на храбростта и празник на българската армия, 6 май 2024 г.
Премиерът Димитър Главчев и президентът Румен Радев по време на отбелязването на Деня на храбростта и празник на българската армия, 6 май 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Кампанията започва
  • Путин пак плаши
  • Какво не знаете за агнешкото

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че днес ще изпрати писма до ДАНС и прокуратурата, от които ще поиска да проверят процедурата по издаване на разрешение за частна болница “Мама и аз” в София. Главчев се закани за това още преди празниците, но очевидно не е успял по-рано. Кабинетът първо разреши такава болница, а после отмени решението си.

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще продължи кариерата си в Брюксел. Той поведе листата на ГЕРБ за изборите за Европейски парламент. Лидерът на партията Бойко Борисов пък е начело на листите за български парламент в София и Пловдив.

Делян Пеевски е един от двамата съпредседатели на ДПС, но напоследък пресцентърът на партията го нарича само председател. Сега той повежда листата на ДПС в Кърджали, където досега водачи са били предишните лидери - Доган, Местан и Карадайъ.

Руската война стана на 800 дни

Русия струпва войски по северните граници на Украйна за евентуално нападение срещу втория по големина украински град Харков, твърди Институтът за изследване на войната.

800 дни след началото на руската агресия срещу Украйна президентът Путин отново размаха ядрената карта. Той нареди военно учение, което да отработи употребата на тактическо ядрено оръжие.

Два дни по-рано Москва обяви, че издирва украинския президент Володимир Зеленски. Той ги посъветва първо да си издирят “съвест”.

Украйна вече получава американски далекобойни ракети ATACMS. С тях Киев може да обстрелва цели на 300 км. Експерти казват, че това увеличава шансовете за атака по руски части в Крим.

Украинските бежанци от войната са 6 милиона. България също приюти хиляди. След като имат храна и подслон, те вече търсят и изкуство. Какво могат да намерят? Не пропускайте тази история на Диляна Теохарова.

Най-важният китаец е в Европа

Европейската комисия ще прекрати процедурата срещу Полша за проблеми с върховенството на правото. Това стана възможно след като от края на 2023 г. на власт е проевропейското правителство на Доналд Туск.

Хиляди грузинци протестират повече от седмица срещу “руския закон”, който отдалечава страната им от ЕС. Вижте снимки от протестите и научете какво предстои в тази история.

Хамас твърди, че е одобрила споразумение за спиране на огъня в Газа. Израел отрича да има сделка и призова жителите на Рафах да се евакуират, защото предстои офанзива.

В това време президентът на Китай Си Дзинпин е в Европа. В Париж френският президент Макрон го призова за “решителна координация” за войната в Украйна.

Обиколката на Си продължава в Сърбия и Унгария, които имат най-изявени про-руски ръководители. Тук може да прочетете какви са целите на посещението и защо Си е в Европа точно сега.

А пък страните в Азия масово се въоръжават. Повечето се страхуват от Китай, Русия и Северна Корея. Владимир Шопов обяснява до какво води това.

Като стана дума за Северна Корея - да завършим тази обиколка с прическата на Ким Чен-ун. В Пхенян може и да е модерно, но в Афганистан е забранено да ходите така - научете защо.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Две специални препоръки

Празниците минаха, но въпросът с традициите винаги е актуален. Препоръчвам ви този разказ на историка Стефан Дечев за агнешкото месо - кой точно празник е свързан с него и с какво трапезата за Великден и Гергьовден е различна.

Намерете днес още 5 минути, за да гледате тази видео история - тя е за необяснимото. Може да се каже и така - в какво се крие тайната на “Мистерията на българските гласове”. Приятно гледане.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG